אני יודע במה אתם עובדים,
אתם חקלאים!
אני רוצה לגלות לכם שהבעיה הזו מלווה את האנושות מבריאת העולם
ממתי שהתחילה החקלאות,
חקלאי זורע חורש וממתין עד שיצאו ירקות, ואז בבת אחת הוא זוכה לשפע עצום.
אותו דבר לגבי מגדל בקר, מגדל את הפרה תשע חודשים ואז בבת אחת הוא שוחט אותה ויש לו מלא בשר,
כדי להתגבר על האתגר נוצרו טכניקות לשימור בשר, אחסנת תבואה כדי לייצר אספקה שוטפת ויציבה.
פעם היה להם קל ופשוט להתמודד עם התנודתיות הזו, כי מי שלא התכונן כראוי יכל למות מרעב. זה היה עניין של חיים ומוות.
עד היום ניתן לראות בתרבויות פרימיטיביות במזרח הרחוק ואפילו ברשות הפלסטינאית אפיקי כלכלה חקלאית בסגנון של פעם.
אבל בעולמנו המודרני, קצת יותר קשה לעשות את ההקשר בין עונות השנה לעסק, ולכן זה פחות אינטואיטיבי, ונגזר עלינו להתמודד עם תזרים מזומנים.
"תזרים מזומנים"
איזה מילה מסריחה,
אני רק שומע אותה וכבר יש לי יובש בפה,
אבל ניהול תזרים מזומנים זה עניין של חיים ומוות בשביל העסק שלך,
עסק שלא מנהל תזרים מזומנים גוזר את דינו למוות.
גם אם העסק רווחי, אבל יש פער בין המועד שבו יוצאות ההוצאות למועד שבו נכנסות ההכנסות אז העסק יכנס למינוס ואם הבנק לא ייתן לו הלוואה או יעמיד לו מסגרת אשראי אז העסק יפשוט רגל.
ובנינו כמעט כל עסק קודם כל צריך להשקיע כסף בהקמת העסק ורק לאחר מכן הוא מתחיל להכניס הכנסות אז אם הוא לא ינהל תזרים מזומנים מהודק כבר משלב הקמת העסק, סביר להניח שהוא יגרור איתו את החובות משלב הקמת העסק למשך כל חיי העסק דבר שעלול לגרום לקריסת העסק וכמעט כל שבוע אני פוגש בעל עסק "שסחב" את החובות כמה שנים עד שהוא הרגיש שהוא לא מסוגל יותר.
לכן בראש ובראשונה צריך שיהיה ברור לנו כמה חשוב לנהל תזרים מזומנים.
אחרי ששמנו את זה מאחורינו,
בואו נרד לפרקטיקה,
איך מנהלים תזרים מזומנים,
ניהול תזרים מזומנים מחייב אותנו להתעמת עם כל ההוצאות שיש לנו בעסק, לנהל רישום יומיומי של כל ההכנסות וההוצאות שיש לנו בעסק וזה לא תמיד נעים. או בא לנו. אבל אין ברירה חייבים לעשות את זה.
ניתן להיעזר בטבלת אקסל או גוגל שיטס פשוטה שאותה הכנתם בעצמכם ובה אתם רושמים את כל ההכנסות וההוצאות, זה מתאים לעסקים שאין להם הרבה תנועות בחודש. כמו מרצה או יועץ משכנתאות לדוגמא.
וניתן להיעזר בתוכנות ייעודיות לניהול תזרים מזומנים כמו ביזיבוקס, רייזאפ, אקאונטפיקס ועוד,
השורה התחתונה היא שאתם מקבלים מידע עדכני ומיידי על המצב של חשבון הבנק שלכם, ויכולים להיערך בהתאם.
אם למשל לפי התזרים אמור להיות חסר לכם בעוד שבועיים 10,000. ₪ אז כבר היום אתם פונים לבנק ומבקשים הלוואה או הגדלת מסגרת של 10,000 ₪ בעוד שבועיים באותו רגע אתם נהפכים ליקירי הבנק, הבנק אוהב לקוחות כאלו, וגם אם נניח שהבנק סרב לתת לכם את המסגרת, יש לכם מספיק זמן להתארגן בבנק אחר, ולכן הריביות יהיו נמוכות יותר והכל ילך הרבה יותר טוב.
לחילופין אם יש לכם כרגע הרבה כסף בעסק, אבל לפי התזרים בעוד חודש יחסר לכם כסף, אז אתם תדעו להתנהל בחכמה ולא לבזבז כסף מיותר וכך תוכלו לשרוד את החודש הקשה.
לאחר שנה כזו כבר תוכלו לדעת על פי הנתונים שלכם מהשנה החולפת מהם החודשים הקלים ומה החודשים הקשים שלכם ותדעו בערך כמה כסף נדרש לכם לצורך תפעול העסק וכמה כסף רווחים נותר לכם בסוף השנה וכך תוכלו לעקוב אחרי הביצועים של העסק שלכם ולהיערך בהתאם לתנודתיות, וכך בעצם תזרים המזומנים שלכם הוא אסם התבואה שלכם.
תהיו חקלאים חכמים😀
בהצלחה
צילום: משה ביטון